OSIGURANJE KUĆNIH LJUBIMACA

Svako ko ima psa, zna kolika je to radost, a ujedno i briga posebno ako se pas razboli. Osim bezuslovne ljubavi prema ljubimcu i ljubimca prema nama, psi su uvek spremni na igru i nežnost, pša se uz njih nikada ne osećamo usamljeno. Međutim, svako ko ima ljubimca svestan je kako su oni velika odgovornost pa pored nužno planiranih finansijskih troškova kao što su recimo hrana, odlazak na vakcinaciju ili zaštita od buva i krpelja, treba računati i na one neplanirane koji mogu nastati zbog iznenadne bolesti ili nezgode vašeg ljubimca.

S obzirom na to da takvi zahvati iziskuju dosta novca za lekove i zahvate, u mnogim državama postoje zdravstvena osiguranja za kućne ljubimce. Jeste li ikada razmišljali o tome da osigurate svog kućnog ljubimca? Sigurno vam je to palo na pamet kada ste morali izdvojiti veliku svotu za veterinara.

Iako je u Srbiji zdravstveno osiguranje kućnih ljubimaca još uvek u začetku, odlučili smo saznati kakvo je trenutno domaće stanje na tržištu. Iako u našoj zemlji ima dosta osiguravajući kuća, ponuda je mršava!

Generali Osiguranje Srbija u okviru svoje ponude osiguranja životinja ima jedinstveni proizvod na tržištu – osiguranje pasa.

dva psa1

Vlasnici pasa mogu osigurati svoje ljubimce od bolesti ili nesrećnog slučaja, čime obezbeđuju finansijsko pokriće teških posledica koje ovi rizici mogu ostaviti na pse.

U zavisnosti od nivoa pokrića, ovaj proizvod obuhvata: osiguranje života psa usled uginuća ili eutanazije kao posledice bolesti ili nesrećnog slučaja; osiguranje troškova hirurških intervencija kao posledice bolesti ili nesrećnog slučaja; osiguranje odgovornosti vlasnika za materijalnu štetu koju pas pričini trećim licima ili njihovim stvarima.

Koji se psi mogu osigurati?

Navedenim pokrićima mogu se osigurati: kućni ljubimci; lovački psi; psi u odgajivačnicama; psi obučeni za specijalne radnje i zadatke;

Osiguranje pasa može se ugovoriti za zdrave, mikročipovane i redovno vakcinisane pse. Premija osiguranja zavisi od rase, starosti i namene psa i načina plaćanja.

Dunav osiguranje nudi osiguranje domaćih životinja u intenzivnom uzgoju po vrstama i kategorijama (kopitari, goveda, ovce, koze, svinje, pčele, psi, pastrmke, fazani, nerčevi, ćurke, morke, paunovi i perad). Uslov za prijem u osiguranje životinja je da su životinje zdrave i sposobne za određenu namenu i da su obeležene u skladu s važećim zakonskim propisima, radi identifikacije.

Vrste i trajanje osiguranja

Životinje mogu osigurati pravna i fizička lica. Fizička lica osiguranje mogu zaključiti i preko ugovarača osiguranja. Osiguranje se zaključuje sa određenim rokom trajanja, na period  od godinu dana ili kraće od jedne godine (kratkoročno osiguranje) ili na duži vremenski period (5 i 10 godina – višegodišnje osiguranje). Podmladak i tovne kategorije životinja osiguravaju se na period kraći od godinu dana (brojleri, podmladak  ćurki, morki, fazana, sve tovne kategorija životinja).

Osnovni rizici od kojih se osiguravaju životinje su: bolest (osim bolesti koje podležu Zakonu o veterinarstvu). Nesrećni slučajevi : oboljenje, lečenje, ili uginuće).

Dopunski rizici od kojih se osiguravaju životinje definisani su u Posebnim uslovima za osiguranje životinja (Osiguranje krađe odnosno nestanka pasa)