Pripremite automobil za tehnički pregled

Izvor: danas.rs, polovniautomobili.rs, sattelevizija.com

Tehnički pregledi vozila su postali strožiji i rigorozniji. Vlasnici i zaposleni na tehničkim pregledima moraju se strogo pridržavati pravila, jer rizikuju plaćanje velikih novčanih kazni ili zatvaranje firme. Sva vozila koja dolaze na tehnički pregled se slikaju iz više uglova, a te fotografije se čuvaju u posebnim folderima.

U nastavku Vam dajemo par predloga kako da pripremite svoje vozilo za tehnički pregled.

Pripremite dokumenta

Na tehnički pregled je potrebno da date ličnu kartu i saobraćajnu dozvolu na uvid. Svi podaci iz dokumentacije treba da se poklapaju sa podacima o vozilu.

Operite vozilo

Zaposleni na liniji tehničkog pregleda ne smeju da puste prljavo vozilo, jer je kazna za propuštanje prljavog vozila zatvaranje linije tehničkog pregleda. Zato operite svoje vozilo kako ne bi izgubili termin i opet dolazili na tehnički pregled.

Proverite kočnice

Ukoliko čujete da kočnice škripe, grebu ili osetite da propadaju više nego obično odvezite vozilo na popravku pre tehničkog pregleda. Zbog bezbednosti svih učesnika u saobraćaju važno je da kočnice budu ispravne, te stoga ne krećite na tehnički pregled ukoliko sumnjate u njihovu ispravnost.

Kontrola trapa

U trap spadaju amortizeri, gume, spone, kugle, ležaji, osovine. Najbolje bi bilo da pre tehničkog pregleda odvezete svoje vozilo na servis, pa da serviseri pogledaju da li je potrebna neka popravka vozila. Tako bi imali vremena da pre tehničkog pregleda uklonite kvarove ili nedostatke.

Prekontrolišite da li imate mala oštećenja i svu obaveznu opremu

Proverite da li su Vam ispravna svetla, pokazivači pravca, brisači, retrovizori, stakla, prozori. Proverite dubinu šara na gumama (leti 1,6 mm, zimi 4 mm), proverite da li su gume istih dimenzija.

Proverite da li imate svu obaveznu opremu (rok trajanja na prvoj pomoći, sajla za vuču, trougao,…)

Možda je, u nekim slučajevima, dobra ideja da odete na tehnički i pitate za neku problematičnu stavku – dakle, ne da obavite tehnički, već samo da pitate kako biste znali da li uopšte da dolazite pre nego što to sredite.