Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi

Izvori: www.ams.co.rs, vozzi.app

Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi možete popunjavati ukoliko u nezgodi nema povređenih ili poginulih, kao i ukoliko je šteta manja od 500,00 evra (u skladu sa Zakonom o bezbednosti u saobraćaju). Potrebno je obratiti pažnju i na to da su svi učesnici u nezgodi saglasni oko toga ko je odgovoran za nezgodu.

Ukoliko niste sigurni ili ne možete da procenite da li je šteta na vozilu manja od 500,00 evra ili ne možete da se usaglasite sa ostalim učesnicima, treba da pozovete policiju da izvrše uviđaj i napišu zapisnik, a često saobraćajni policajac uputi učesnike nezgode da popune Evropski izveštaj.

Vozač je dužan da u vozilu poseduje Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi.

Društvo za osiguranje kod kojeg je zaključen ugovor o osiguranju od autoodgovornosti dužno je da ugovaraču osiguranja, uz polisu osiguranja, uruči i Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi.

Obrazac Evropskog izveštaja je besplatan.

Kako popuniti Evropski izveštaj:

1. Kada su u nezgodi učestvovala samo dva vozila dovoljan je jedan izveštaj, ako su učestvovala tri biće neophodno da se popuni dva izveštaja …

2. Izveštaj se sastoji iz dva lista papira, originalnog na kome pišete i indigo na koji se preslikava ono što ste napisali

3. Ukoliko ste Vi oštećeni a drugi vozač krivac, Vi zadržavate originalni papir a drugom dajete kopiju

4. Plavu (levu) stranu izveštaja popunjavate svojim podacima – dakle Vi ste VOZILO A  a žuta (desna) strana izveštaja se popunjava podacima drugog vozača/krivca (on je VOZILO B). Ukoliko je drugi vozač sam popunjavao svoje podatke, uzmite njegova dokumenta i proverite tačnost unetih podatka

5. Deo u sredini (pod 12.OKOLNOSTI KOJE SU DOVELE DO NEZGODE) popunjavate tako što znakom x precrtate kvadratiće pored brojeva koji odgovaraju okolnostima koje su neposredno prethodile nezgodi. Isto to treba da uradi i drugi vozač sa svoje desne strane.

6. Izveštaj potpisuju oba vozača.

Foto: dokumen.tips

Brzina isplate naknade štete od osiguravajućeg društva zavisi mnogo od toga koliko precizno je popunjen Evropski izveštaj.