Registracija Oldtimer-A

Ljubitelj ste istorijskih vozila ili oldtimer-a i niste sigurni kako možete da ih registrujete u našoj zemlji.

Da bi ste registrovali oldtimer potrebno je da budete član oldtimer kluba. Prilikom priključivanja oldtimer klubu potrebno je da vodite računa da je taj klub u sastavu Srpskog Saveza za Istorijska vozila (SSIV), jer jedino oni poseduju sertifikat međunarodne asocijacije FIVA ( Federation International de Vehicules Anciens).

Da bi registrovali istorijsko vozilo potrebno je da Vam oldtimer klub izda potvrdu o kategorizaciji vozila kao Oldtimer-a, sa kojom možete registrovati vozilo u MUP-u.

Registracija oltimer-a ne mora biti na period od 12 meseci kao u slučaju drugih vozila. Kako vlasnici ovih istorijskih vozila svoja vozila voze samo u retkim i specijalnim prilikama (poput manifestacija, raznih skupova, ili samo leti) ova vozila se mogu registrovati u minimalnom periodu od 1 mesec do 12 meseci. Pri tome bi trebalo da znate  da ako svog “ljubimca” registrujete na manje od 12 meseci prilikom sledeće registracije moraćete da izdvojite novac za novu saobraćajnu dozvolu i tablice prilikom svake sledeće registracije.

Foto: forum-srbija.com

Foto: forum-srbija.com

Prilikom registracije Oldtajmera bili bi potrebni sledeći dokumenti:

1. Registracioni list sa overenim tehničkim pregledom za Oldtajmere
2. Stara saobraćajna dozvola ili potvrda o vlasništvu
3. Polisa osiguranja za Oldtajmere
4. Potvrda uplate za novu saobraćajnu dozvolu, nalepnicu i tablice za Oldtajmere
5. Mišljenje estetsko tehničke komisije (zasad jednog od zvanično registrovanih Oldtajmer klubova, ili Asocijacije tj. saveza klubova), da vozilo zadovoljava minimalnu ocenu autentičnosti i stanja po precizno određenom kriterijumu koji će naknadno biti utvrđen
6. Potvrda da vozilo ima status odbačenog vozila Oldtajmera. U tom slučaju kao potvrdu treba priložiti komplet dokumenata koji se koriste umesto potvrde o vlasništvu

Za više informacija preporučujem Vam sajt oldtajmer.rs na kojem je sve detaljno objašnjeno.