Zimske gume leti?

Izvor: Blic

letnje gume Archives - Auto gume Srdanov Novi Sad

Od prvog aprila prestaje zakonska obaveza korišćenja zimskih guma i preporučuje se zamena za letnje gume.

Vlasnici vozila nemaju zakonsku obavezu da menjaju zimske gume, a vozači mogu da auto voze na zimskim gumama i tokom leta, bez straha da će biti kažnjeni.

Međutim, preporuka je da se zamene zimski za letnje pneumatike prevashodno zbog bezbednosti u saobraćaju.

Naime, šare na zimskim gumama moraju imati minimum 4 mm dubinu, moraju imati veliki broj blokova gazećeg sloja i sitnih lamela da bi dobile elastičnost na temperaturama nižim od nule. Ali leti kada je asfalt mnogo topliji to je kontraproduktivno. Blokovi su pritisnuti na podlogu, gume se više zagrevaju i brže se uništavaju. Osim što se brže troše i zaustavni put vozila je nešto duži zbog toplote, samim tim se dovodi u pitanje bezbednost. Letnje gume imaju dubinu šare 1,6 mm , tvrđe su od zimskih i dizajnirane su da podnose visoke temperature.

Kao kompromis postoje univerzalne gume (M+S) koje moraju imati oznaku planine i pahuljicu i dubinu šare minimalno 4 mm. Ove gume se ne preporučuju vozačima koji prelaze više od 10.000 kilometara godišnje, jer pri toj kilometraži ove gume ne mogu izdržati ni dve godine, a da im dubine šare ne padne ispod 4 mm. Iako su dozvoljene, ne postoje te univerzalne gume koje će imati vrhunske karakteristike i zimi i leti.